Hello popover Lorem ipsum dolor sit amet... Lorem ipsum dolor sit amet... Lorem ipsum dolor sit amet... Lorem ipsum dolor sit amet...

* common.systemMessage *

Rendben

Mégsem

 

Mennyire fontos a fizikai vonzalom? | VagyokNeked Blog

Mennyire fontos a fizikai vonzalom?

Írta: VagyokNeked Blog, Dátum: 2018-04-24 14:57:23, Rovat: Társkeresés Címkék: ismerkedés, párkapcsolat, szerelem, társkeresés, társkereső, vonzalom

Bizonyára sokan átéltek már fájó visszautasítást, mikor olyan személyhez vonzódtak, aki nem viszonozta azt. Ilyenkor a legfájóbb felismerés lehet, ha a kiszemelt sajnos teljesen más vonzósági faktorba esik hozzánk képest. Előfordul, hogy többszöri próbálkozás után sem veszi észre a kapcsolatra vágyó társkereső, hogy folyton olyan személyekkel szeretne romantikus kötődést kialakítani, akikkel – ahogy az angol mondja „out of your league” – kinézet alapján kevés esély van az összhangra.

Mennyire fontos a fizikai vonzalom?

Persze továbbra is hangsúlyozzuk, hogy a belső értékek sokkal többet nyomnak a latba egy hosszú távú kapcsolatban, és a kizárólag kölcsönös vonzalomra alapuló kapcsolatokból hamarabb kifogy a szusz. Az eddigi elméletek szerint viszont a nem azonos fizikai vonzósági szinten levő párok sem számíthatnak mindig sikeres romantikus kapcsolatra. Viszont azok a párok, akik egyezést mutatnak ebből a szempontból, hosszabb távon együtt maradnak. Egy újabb kutatás is körbe járta a témát, és megvizsgálták a nők saját magukról és partnerükről alkotott véleményét, valamint, hogy saját bevallásuk szerint milyen szinten van náluk az elköteleződés, flörtölés és a szakítás gondolata.

Akik partnerük vonzóságát saját magukéhoz hasonlónak, vagy egy kicsivel fölötte levőnek érezték, azok sokkal jobban kötődtek a partnerükhöz. Fontosabb viszont, hogy azok a nők, akik vonzóbbnak tartották magukat a partnerüknél, kevésbé voltak elkötelezettek a jelenlegi kapcsolatukhoz, hajlandóbbak lettek volna flörtölni, és már eszükbe jutott, hogy szakítsanak a jelenlegi partnerrel. Egy másik kutatás szerint az ilyen rossz párosításoknál alapvetően rövidebb kapcsolat alakul ki a megnövekvő féltékenység miatt.

De miért vágnak bele a nők ilyen kapcsolatokba?

- A már említett belső tulajdonságok, intelligencia, szellemesség miatt, de az anyagi jólét is motiváló lehet.

- A kapcsolat elején sokszor a rózsaszín ködön keresztül nem valósan látják a partnert, ezért csak később veszik észre a hibáit.

- Sokan vannak úgy vele, hogy jobb párban, mint egyedül, és ilyenkor beleválaszthatnak olyan partnerbe, akit kevésbé tartanak vonzónak.

Egy kivételt is megemlít a kutatás. Ha a párok az ismerkedés után nem sokkal randizni kezdenek, valószínűleg egyforma a vonzósági indexük. Viszont, akik már évek óta ismerik egymást, és csak utána kezdenek randizni, valószínűleg kevésbé sorolhatók egy kategóriába, vagy a fizikai vonzósági szint kevésbé fontos tényezője lehet a kapcsolatnak.

Forrás: Psychology Today