Hello popover Lorem ipsum dolor sit amet... Lorem ipsum dolor sit amet... Lorem ipsum dolor sit amet... Lorem ipsum dolor sit amet...

* common.systemMessage *

Rendben

Mégsem

 

Az online társkeresés csapdái | VagyokNeked Blog

Az online társkeresés csapdái

Írta: VagyokNeked Blog, Dátum: 2017-06-27 14:02:13, Rovat: Társkeresés Címkék: ismerkedés, online társkeresés, párkapcsolat, randizás

Rohanó hétköznapjainkban mi sem természetesebb, hogy az online randi oldalak nyújtotta korlátlan lehetőségek kihasználásával keressük a szerelmet. Kávészünet közben is végigpörgethetjük egy tucat jelölt adatlapját, és kedvünkre kutathatunk a saját értékrendünknek megfelelő ember után. Egyből megkapunk minden fontos infót, képpel, iskolázottsággal és egyéb adatokkal együtt anélkül, hogy akár meg kellene szólítanunk a nekünk tetsző embert. Sajnos azonban amennyire könnyűnek tűnik az ismerkedés, épp annyira könnyen futhatunk bele félrevezető profillal rendelkező jelöltekbe. A következőkben összeszedjük mire érdemes figyelni online ismerkedéskor.

Az online társkeresés csapdái

1. A feltöltött képek és adatok nem fedik a valóságot

Azt hiszem ez az elsődleges probléma, amibe már szinte minden online társkeresőre regisztrált ember belefuthatott legalább egyszer. Nyilván a többség nem bikini modell, vagy a Vasember civilben, és bizony sokszor nehéz vállalnunk önmagunk a nagy nyilvánosság előtt. Sokan tesznek fel napszemüveges képet, amin szinte csak az arcuk látszik nagy totálban, és a test többi részének erősen takart bemutatása is elég gyakori. Ugyanez a séma igaz arra is, aki füllent az iskolázottságáról vagy a munkájáról. Hogy miért állítja be valaki a profilját hamis és félrevezető módon, rengeteg oka lehet. Az önbizalomhiány vagy a rejtőzködés tűnik reális magyarázatnak, és ha homályos profilképekbe futunk a legtöbbször tovább lapozunk. Előfordulhat az is, hogy egy ilyen profilképpel rendelkező ember ír nekünk. A megnyerő stílus feledtetheti velünk, hogy tulajdonképpen a fantáziánkkal kell kiegészíteni, hogy nézhet ki valójában ez az ember, vagy igazak-e a megadott adatok. Legyünk résen, és ha nem kapunk tőle egy többet mutató képet közben, de mégis eljutunk egy randiig, jobb felkészülni, hogy nem a fantáziánk által összerakott kép fogad minket, mintsem ott helyben csalódni egy hatalmasat.

2. Írásban nem derül ki minden

A félrevezető képhez hasonló a következő pont is, csak itt elsőre nem ennyire nyilvánvaló, hogy valami turpisság van a dologban. Még ha a testi adottságokról nagyjából megfelelő benyomást kapunk a feltöltött képek alapján, ott vannak azok a dolgok, amik tényleg csak élőben fognak kiderülni. Ilyen például a beszédhang, nevetés, a mozgás, és a tényleges magasság. Valaki feltesz egy teljes alakos képet magáról, de nincs viszonyítási pont mellette, így a kép csalóka lehet a magasságról, még akkor is, ha a megadott adatok között ott szerepel egy szám. Sajnos a magasság mellett megemlített többi testi adottságot nem lehet igazán hibaként elkönyvelni, mert eleve nem is tudott volna róla hazudni az illető. Itt már nekünk kell mérlegelni, hogy a teljes kép ismeretében is tetszik-e az illető, vagy az összesített igazi első benyomás alapján még sincs meg az az összhang, mint a randit megelőző üzenetek váltásokban.

3. Az online és az offline én különbözősége

A második pont el is vezet minket a következő megtévesztő problémakörhöz. A kiszemeltünk tetszik nekünk, és az üzenetekben olyan természetes hangnemben beszélgetünk, mintha ezer éve ismernénk egymást. Izgatottan várjuk a randit, mert nemcsak, hogy egy szimpatikus és kedves embert ismertünk meg, de a flörtölős üzenetektől már szinte a fellegekben érezzük magunkat. És jön az első randi, a maga esetlenségével, ami még természetes is lenne, az viszont már kínos, mikor hiába próbálkozunk a beszélgetés fonalát felvenni, a másiktól nem jön az a hasonló pozitív megerősítés, mint az üzenetekben. Ennek két oka lehet. Az egyik, hogy valóban olyan emberrel akadtunk össze, aki írásban nagyon kifejező tud lenni, és van ideje akár előre megfontoltan válaszokat fogalmazni, ahol választékosnak és jópofának tűnik, de ha nincs elérhető közelségben az internet, mint hű szárnysegéd, akkor sajnos egy teljesen más ember személyisége tárul elénk, és csalódunk. A másik verziót nehéz lesz elsőre elfogadni, de előfordulhat, hogy mi nem jöttünk be a másiknak valamiért, és ezért akadozik a beszélgetés. Az ilyen csalódások is benne vannak a pakliban, ezeket el kell fogadnunk, és emelt fővel távozni, azzal a gondolattal, hogy ha nem volt kölcsönös a vonzalom, akkor fölösleges erőltetni.

4. Az első benyomás hiánya

Az utolsó pont, amolyan összegzése az eddigieknek, mert, ami az online társkeresés egyik legnagyobb hátránya, hogy nem kapunk életszerű első benyomást a másikról, úgy mintha először személyesen találkoznánk. Mikor személyesen találkozunk egyből lesz a külsőről egy összkép. Az illatok, a tapintás, kinézet, beszéd, mozgás, minden információt egyszerre kap meg az agyunk. Ez alapján döntjük el, hogy tetszik-e nekünk a másik, és akarjuk-e tovább folytatni az ismerkedést vagy nem. Az online társkeresésben ez a pont csak bizonyos idő után jön el, addig a fantáziánkra vagyunk részben hagyatkozva. A csalódás viszont ugyanolyan arányban van jelen az online és offline ismerkedés kereteiben, ezért mindkét területen nem árt a helyén kezelni a partnert, amíg el nem érünk az ismerkedés azon fázisába, mikor már megbízhatunk egymásban.