Hello popover Lorem ipsum dolor sit amet... Lorem ipsum dolor sit amet... Lorem ipsum dolor sit amet... Lorem ipsum dolor sit amet...

* common.systemMessage *

Rendben

Mégsem

 

Az introvertált társkereső 4 +1 jellemzője | VagyokNeked Blog

Az introvertált társkereső 4 +1 jellemzője

Írta: VagyokNeked Blog, Dátum: 2017-12-12 13:09:49, Rovat: Társkeresés Címkék: extrovertált, introvertált, kapcsolat, párkeresés, személyiség, szerelem

Múlt héten az extrovertált társkeresők tulajdonságait szedtük pontokba, és ezúttal az introvertáltakon a sor. Statisztikák szerint az emberiség nagyjából 25%-a sorolható az introvertált kategóriába. Akik ebbe a típusba tartoznak, gyakran kerülnek a félreértések kereszttüzébe, mert zárkózottságukat könnyen értelmezik félre a náluk nyitottabb és extrovertáltabb emberek. Társkeresés szempontjából nekik pont emiatt sokkal nehezebb dolguk van, mint extrovertált társaiknak.

 Az introvertált társkereső 4 +1 jellemzője

1. Fő jellemzők

Ha már említettük a zárkózottságot, ezen a vonalon mozogva megállapítható, hogy alapvetően egy csendes és visszafogott személyiségről beszélünk. Nehezen megy neki a kezdeményezés, és szinte retteg a rövid és nem túl tartalmas csevejektől. Érdemes belátni a látszólagos zárkózottság mögé, mert sokszor csak egy kis biztatás kell, hogy egy érdekes és izgalmas beszélgetés alakuljon ki egy introvertálttal. Alapvetően empatikus emberről beszélünk, de könnyen sértődötté, és aggodalmaskodóvá válik, ha kényszerítik a személyiségétől távol álló dolgokra.

2. Közös programok

Nyugodtsága miatt alapvetően a meghitt és tartalmas programokat kedveli inkább. Remek stratéga, ugyanakkor kíváncsivá és felvidítóvá válik, ha számára érdekes és izgalmas élményekben lesz része. Kifejezetten szereti az olyan programokat, amikben el lehet mélyülni. Érdemes különleges programot szervezni, akár egy csillagles nyáron, vagy séta egy ünnepi vásárban, esetleg a mozi élmény is remek randi egy introvertálttal. Fontos, hogy ha biztonságban érzi magát a kapcsolatban, akkor könnyebben kimozdítható a komfortzónájából.

3. Mire vágyik?

Szeret elmélyülni minden dologban, ami körbeveszi, legyen szó munkáról, kikapcsolódásról, és kifejezetten igaz ez a szerelmi életére is. A hosszú távú kapcsolatokat kedveli, amiben fokozatosan kiteljesedhet. Rendkívül alkalmazkodó, odaadó és hűséges tud lenni a kiszemelttel. Érzékenysége és empatikussága miatt jól tud figyelni társára, amivel nem szabad visszaélni. Ha nem fokozatosan adagoljuk neki a változásokat és az újdonságokat, hajlamos roppantul konokká, vontatottá és döntésképtelenné válni.

4. Kapcsolata az extrovertálttal

Míg az extrovertált szemében könnyen válhat egy introvertált ember unalmassá és láthatatlanná, addig az introvertált szemében az extrovertált szinte ijesztő lesz harsánysága és örökmozgósága miatt. Fontos, hogy mindkét fél tisztában legyen a másik igényeivel, és megtalálják a kompromisszumot. Az élénkség megfelelően adagolva igazán jó hatással lehet egy csendesebb típusra, és segíthet neki a könnyebb beilleszkedésbe. Az introvertáltnak is meg kell értenie extrovertált társa igényeit, és a maga módján felvenni a ritmust.

+1. És két dudás?

Plusz egy pontban arra is kitérünk, hogy mi van akkor, ha két egyforma típus kerül bizalmas kapcsolatba. Sejthető, hogy az extrovertált típusoknál egy érzelmileg túlfűtött és izgalmakban bővelkedő kapcsolat alakul ki, melynek fő árnyoldala lehet, hogy megpróbálnak egymásra licitálni élénkségben. Ezért az extrovertáltaknak oda kell figyelni, hogy teret hagyjanak a másiknak is. Ez utóbbi tanács fordítottan igaz az introvertáltak kapcsolatára, ahol inkább egymás motiválására és aktivizálására kell helyezni a hangsúlyt.