Hello popover Lorem ipsum dolor sit amet... Lorem ipsum dolor sit amet... Lorem ipsum dolor sit amet... Lorem ipsum dolor sit amet...

* common.systemMessage *

Rendben

Mégsem

 

Az 5 legfontosabb közös nevező egy párkapcsolatban | VagyokNeked Blog

Az 5 legfontosabb közös nevező egy párkapcsolatban

Írta: VagyokNeked Blog, Dátum: 2017-08-29 12:18:28, Rovat: Társkeresés Címkék: közös értékrend, párkapcsolat, párválasztás

Párválasztás során rengeteg szempont befolyásolja a döntéseinket. A korábbi emlékek épp úgy fontos tényezők, mint a szüleinknél vagy családi körünkben látott minták, és a bennünk élő elképzelt idea a nagy Ő-ről. Fontos, hogy mindenki tudja mit vár el a másiktól, és milyen apróságon múlik a kapcsolat tovább fejlődése. Vannak viszont alapvető dolgok, amiket nem árt szem előtt tartani, egészen a kapcsolat kezdeti szakaszától elkezdve.

Az 5 legfontosabb közös nevező egy párkapcsolatban

Őszinte érdeklődés

Napjainkban egyre több cikk foglalkozik azzal, hogy nem is biztos, hogy annyira jó hosszú távon az ellentétek vonzzák egymást típusú kapcsolat, még ha az izgalmi faktort meg is növelheti egy ideig. Egy kapcsolat is akkor tud igazán kivirágozni, ha a másikon őszintén érezzük, hogy érdeklődik irántunk, és még ha vannak apró különbözőségek, megvannak a közös pontok, amit érdekesnek tartunk a másikban. Ha miközben mi mesélünk, de a másik figyelme elkalandozik, nem kérdez vissza, nem tud igazán reagálni a mondandónkra, eleve elcsúszik a kommunikáció, és az izgalom helyét átveszi a frusztráció.

Szeretet kifejezése


Talán ma már több embernek is ismerősen cseng Gary Chapman neve, aki öt szeretetnyelv szerint határozta meg a párkapcsolati összeillés egyik alappillérét: hogyan fejezzük ki a szeretetet. Könnyen csalódottsághoz vezethet, ha mondjuk a mi szeretetnyelvünk az ajándékozás, és így szeretnénk kimutatni neki szeretetünket, míg ő inkább az elismerő szavakból érzi a vonzalmunk. Érdemes kitölteni a tesztet is, hogy még közelebb kerülhessünk párunkhoz.

Közös célok

Persze egy kapcsolat kezdetén, még nem lesznek közös célok, de pár hónap után már egy-egy elejtett mondatból is kiderülhet mik a párunk hosszú távú tervei. Amennyiben ez nagyon elütne a mi vágyainktól, nem biztos, hogy célravezető abban reménykedünk, hogy a másik esetleg változtat. Persze, ahogy a kapcsolat mélyül, úgy egyre inkább egyesülnek a célok, de ha például a másik egyáltalán nem akar gyereket, csak egy biztos és hosszú távú kapcsolatot, míg mi már alig várjuk, hogy gyermekkel bővüljön a kötelék, érdemes átgondolni a kapcsolat jövőjét.


Elfogadás

Szintén fontos része egy kapcsolatnak az elfogadás és a kompromisszumra törekvés. Ha nincs meg a közös egyensúly megteremtésére való hajlam, akkor a kapcsolat csak egy húzd meg – ereszd el típusú harc lesz, ahol mindig azt nézi a másik, hogy miben engedett és neki ezért mi jár cserébe. Vannak igen embert próbáló helyzetek, és fel kell adni önmagunk akaratából,  de nem mindegy, hogy ezt szívesen tesszük, és mindemellett társunk se mártírként áll hozzá egy-egy konfliktus helyzethez.

A humor

Sokféleképpen hangsúlyozzák, hogy a humor rengeteg nehéz helyzeten átlendíti az embert, egy tipikus hiszti is fordulhat önfeledt kacagásba, mikor rájövünk, milyen kicsinyes és semmirevaló dologgal aprítjuk éppen fel éppen kapcsolatunk. Fontos, hogy megtaláljuk a közös humorfaktort egymásban, ha hasonló dolgokat találunk viccesnek, valószínűleg a gondolkodásunk is hasonló lesz a másikéhoz, és erre hosszú távon is nagy szükség van.