Hello popover Lorem ipsum dolor sit amet... Lorem ipsum dolor sit amet... Lorem ipsum dolor sit amet... Lorem ipsum dolor sit amet...

* common.systemMessage *

Rendben

Mégsem

 

A felnőttkori kötődési stílusok hatása a szerelmi életedre | VagyokNeked Blog

A felnőttkori kötődési stílusok hatása a szerelmi életedre

Írta: VagyokNeked Blog, Dátum: 2019-02-26 12:39:51, Rovat: Társkeresés Címkék: kötődés, párkapcsolat, problémák, pszichológia, szerelem, társkeresés

Rengeteg pszichológiai kutatásba és elméletbe kapaszkodhatunk, ha a szerelmi életünkkel kapcsolatos problémákra keresünk válaszokat. A gyerekkorban történt traumák, vagy a felnőtt életünk során szerzett lelki sérülések mind befolyásolják a felnőttkori kapcsolatok alakulását. A felnőttkori kötődés elméletét az 1980-as években hozták összefüggésbe a párkapcsolatokra gyakorolt hatásával. Olvasd el cikkünket, és tudd meg te melyik típusba tartozol.

A felnőttkori kötődési stílusok hatása a szerelmi életedre

Biztonságos kötődésű

Ő az a szerencsés, akiknek nem okoz gondot a kötődés kialakítása. Könnyen kapcsolatot tud teremteni másokkal, és párjukkal hamar ki tudja alakítani a bizalmat. Ugyanakkor a függetlenség sem rémíti meg, pozitív önképpel rendelkezik. Így a párkapcsolata is jól tud működni, képes szeretetet adni és fogadni is.

Szorongó-aggodalmaskodó:

A bizonytalan típusok egyik fajtája ez a kötődési forma. Ez a típus nagyon vágyik arra, hogy teljesen elfogadják, és kialakíthassa a teljes érzelmi intimitást a párjával. Nevezhetjük kapcsolatfüggőnek is, ugyanis állandó és folytonos kapcsolódásra és biztonságra vágyik, ami a párjuknak megterhelő vagy riasztó lehet. Gyakran társul ehhez típushoz egy negatív önértékelés is.

Elutasító-elkerülő:

Ez a típus pont az ellenkezője az előbbinek. Ő az, aki abszolút nem igényli a párkapcsolatot, és ragaszkodik a függetlenségéhez. Számára a párkapcsolatok legnagyobb problémája kialakítani a kötődést, mert rengeteg személyes térre, türelemre és megértésre van szüksége.  Hajlamos a társát alul értékelni önmagához képest, és az elutasításba menekül a kapcsolat miatti félelem okán.

Bizalmatlan-elkerülő:

Szintén a bizonytalanok típusába tartozik ez a kötődési forma. Ő habár nagyon vágyik a kötődésre, mégsem képes egészséges bizalmi kapcsolatot kialakítani párjával. Ehhez hozzájön még, hogy nem csak saját magát, de a párját is negatívabban ítélheti meg. Jellemző lehet rá, hogy kevésbé képes kifejezni az érzéseit, ezáltal a kapcsolatban sem tudja megfelelően kialakítani a bizalmat, mert fél tőle, hogy a régi traumákat újra át kell élnie.


Forrás: Wikipedia